OPLEVERING WERKZAAMHEDEN HUIZE BONENBURG
Lees verder
Hoe vreemd het mag klinken, maar wonen en werken op het landgoed maakt bescheiden en dienstbaar. Het is een opzichzelfstaande grootheid die er al eeuwen was voordat de huidige bewoners zich hier vestigden. En als het aan de familie ligt, zal het ook na hen in volle glorie blijven voortbestaan. Het landgoed Bonenburg hoort namelijk ook bij de streek, de omgeving waarin het een ankerpunt is. Deze functie in ere houden vergt veel meer dan passief bezit. Het vergt intensieve renovatieprojecten, actief natuurbeheer en dagelijks onderhoud. Zodat het behouden blijft voor later en het een sieraad is voor zijn omgeving vandaag.
“Het landgoed is letterlijk en figuurlijk de bestaansgrond onder ons handelen. Hierin staan wij geworteld.”
Vele landgoederen hebben zich door de eeuwen heen weten te handhaven in de om hen heen veranderende wereld en worden dan gelukkig ook steeds vaker gezien als voorbeeld voor duurzaam denken en doen. Waarschijnlijk is dit het gevolg van het feit dat op deze landgoederen de natuurwetten altijd gerespecteerd zijn. De mens vindt er zijn plek en zit zelfs aan het stuur van veranderingen, maar dient altijd oog te houden voor zijn positie in de natuurlijke hiërarchie. De invloed van de mens is zichtbaar in de opstallen en landschapsarchitectuur. Echter zodra de mens zijn respect voor de natuurwetten verliest, neemt de natuur de regie weer over en zet de mens weer terug op de enige plek waar hij geduld wordt, namelijk die van zorgvuldig rentmeester.
Het landgoed Bonenburg dateert uit de 17e eeuw en dankt de naam aan de ambtsjonker Van Boinenburg. Behalve het huiseiland met het monumentale landhuis beslaat het totale landgoed ruim 75 hectare aan grond ( waarvan ongeveer 19 hectare in het bezit is van gelders landschap en kastelen). Een groot deel hiervan is publiekelijk toegankelijk als wandelgebied.
“Het gaat niet om het bezit van een landgoed, maar om het te mogen beheren met liefde en passie”